The Continuing Education Certificate in Nonprofit Management

WVU School of Social Work, Office of Professional & Community Education

The following 2015 Faces of Leadership sessions have been approved as qualifying towards the Continuing Education Certificate in Nonprofit Management:

October 13, 2015

<u>10:00 – 11:30 am</u>

Story Telling as Best Practice – Keynote Speaker: Andy Goodman (1.5 hrs. Special Topics/Electives)

12:30-1:45pm

Don't Be a Gambler: Managing Staff in the Nonprofit Sector
(1.25 hrs. Human Resource Development: Management OR Employment Law)

Starting a Community News Blog or Website: It's Not as Hard as You Think! (1.25 hrs. Special Topics/Electives)

Loving the Lone Nut - How to Be a Great First Follower (1.25 hrs. Human Resource Development: Management)

Creating a Grant Budget, including the Mysterious Category of Matching Funds (1.25 hrs. Resource Development: Grant Writing OR 1.25 hrs. Financial Management: Activities in the Annual Accounting Cycle)

Appreciation in the Workplace

(1.25 hrs. Human Resource Development: Management)

Making Governance Fun: Tips & Tools to Engage Your Board (1.25 hrs. Board of Directors/Governance: Board Self Governance)

Intercultural Competence (1.25 hrs. Special Topics/Electives OR 1.25 hrs. Service Provision: Rural Community Service)

2:00 -3:30pm

From Idea to Action

(1.5 hrs. Human Resource Development: Management OR 1.5 hrs. Service Provision: Program Development)

Not Another Public Hearing: Inspiring Creative Community Input (1.5 hrs. Service Provision: Program Development)

TNT: Training Not Telling

(1.5 hrs. Human Resource Development: Management)

Where Did All The Money Go? (How to Wisely and Efficiently Manage Monies)

(1.5 hrs. Financial Management: The Annual Accounting Cycle)

Planning for the Future of Your Community

(1.5 hrs. Service Provision: Program Development)

The Leadership Challenge

(1.5 hrs. Human Resource Development: Management)

Using a Logic Model to Plan your Program and your Proposal

(1.5 hrs. in Resource Development: Grant Writing)

True Colors Personality: Part 1

(1.5 hrs. Human Resource Development: Management)

3:45 -5:15 pm

The Lakota Organizational Chart is a Circle

(1.5 hrs. Human Resource Development: Management)

Policy Making from the Ground Up

(1.5 hrs. in Special Topics/Electives)

Navigating Change

(1.5 hrs. Special Topics/Electives)

So, You Have to Make a Presentation

(1.5 hrs. Special Topics/Electives)

The BUSINESS of Service

(1.5 hrs. Service Provision – Program/Organizational Design & Evaluation)

Strategies to Create Social Change

(1.5 hrs. Service Provision: Program/Organizational Design & Evaluation)

Tell Your Story Using Outcome Data

(1.5 hrs. Service Provision: Program Development OR Rural Community Service)

It's a Win-Win Situation: How Nonprofits Can Work with Colleges

(1.5 hrs. Human Resource Development: Volunteers)

True Colors Personality: Part 2

(1.5 hrs. Human Resource Development: Management)

Wednesday, October 14

8:30-10:00 AM

Partner or Perish: Effective Collaborations & Partnerships for Community Sustainability

(1.5 hrs. Service Provision: Program/Organizational Design & Evaluation)

What's Next, West Virginia? (1.5 hrs. Special Topics/Electives)

The Basics of How to Tell Your Story Using Social Media

(1.5 hrs. Special Topics/Electives)

A Hotdog Sale! Now, Why Didn't I Think of That! (Effective Fund Raising)

(1.5 hrs. in Resource Development: Financial Resource Development)

Innovative and Inspiring Community Development Programs

(1.5 hrs. Service Provision: Program Development OR Rural Community Service)

Toolkit for Working with Rural Volunteers

(1.5 hrs. Human Resource Development: Volunteers)

True Colors Personality: Part 1

(1.5 hrs. Human Resource Development: Management)

"Bee"coming an Efficient Volunteer Coordinator

(1.5 hrs. Human Resource Development: Volunteers)

Team Building Activities to Reboot and Revive Office Life

(1.5 hrs. Human Resource Development: Management)

10:15-11:45 AM

Meet the Investors Panel

(1.5 hrs. Resource Development: Grant Writing)

Connecting People to Public Issues

(1.5 hrs. Service Provision: Program/Organizational Design & Evaluation)

Maximizing Public Resources for Community Needs Assessments

(1.5 hrs. Service Provision: Program Development)

Be Careful What You Ask For...Grant Preparedness

(1.5 hrs. Resource Development: Grant Writing)

Transforming West Virginia Nonprofits: Introducing WV Principles & Practices for Nonprofit Excellence

(1.5 hrs. Nonprofit Fundamentals: Organizational Design and Infrastructure)

Developing Multiple Revenue Streams

(1.5 hrs. Resource Development: Special Topics in Resource Development)

True Colors Personality: Part 2

(1.5 hrs. Human Resource Development: Management)

Surviving the Media Interview

(1.5 hrs. Special Topics/Electives)

Facilitated Brainstorming – The Art of Ideation

(1.5 hrs. Human Resource Development: Management)

Cultural Heritage Tourism Development

(1.5 hrs. Service Provision: Program/Organizational Design & Evaluation)

Creative Interventions for Working with Children & Adolescents

(1.5 hrs. in Special Topics/Electives)

Tips and Tools for Successful AmeriCorps Service

(1.5 hrs. in Special Topics/Electives)