The Gerontology Practitioner Certificate

WVU School of Social Work, Office of Professional & Community Education

The following Summer Institute on Aging 2016 sessions have been approved as qualifying towards the Gerontology Practitioner Certificate:

June 7, 2016

9:15-10:30 am Opening Keynote

Living Better and Longer in the Face of Alzheimer's Disease (1.0 hours: Physiological Processes & Health in Older Adults)

10:45am-12:15pm Concurrent Workshops

- T1 A "How To" of Practical Evidenced-Based Strategies for Living Better, Living Longer, Living Life (1.5 hours: Physiological Processes & Health in Older Adults)
- **T2** Health Reform and Long-Term Care: New Challenges and Opportunities (1.5 hours: Social Policy & Aging)
- **T3** What's Love Got to Do with It? Felt Obligation and Conflict (1.5 hours Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults OR Communication)
- **T4** Offering Chronic Disease Self-Management Education in Rural Areas (1.5 hours Aspects of Rural Aging OR Social Policy and Aging OR Case Management)

2:00-3:30pm Concurrent Workshops

- **T5** Advanced Directives: Completing and Using Them (1.5 hours Ethics & Aging)
- **T6** All for One: Fighting Financial Exploitation Together (Part One) (1.5 hours Assessment Or Ethics & Aging)
- **T7** Living Longer. Living Better? (Part One) (1.5 hours –Aspects of Rural Aging OR Case Management OR Social Policy and Aging)
- T8 Living and Dying Together: Providing Care for Parents in Their Last Five Years (Part One)
- (1.5 hours Physiological Processes & Health in Older Adults Or Case Management OR Psychosocial Processes, Ethics and Aging and Communication)
- **T9** Sexuality and Relationships after Sixty (1.5 hours Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults)

3:45pm-5:15pm Concurrent Workshops

- **T10** An Overview of Adult Protective Services (1.5 hours Ethics & Aging)
- **T11** All for One: Fighting Financial Exploitation Together (Part Two)(1.5 hours Assessment Or Ethics & Aging)
- **T12** Living Longer. Living Better? (Part Two) (1.5 hours –Aspects of Rural Aging OR Case Management)
- T13 Living and Dying Together, A Family Caregiver, Providing Care Over the Last Five Years of Their Lives (Part Two) (1.5 hours Physiological Processes & Health in Older Adults Or Case Management)
- **T14** Caring for the Elderly Veteran (1.5 hours *Social Policy & Aging OR Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults OR Case Management)*

June 8, 2016

8:30am-10:00am Concurrent Workshops

- **W1** Medicare- The Basics (1.5 hours Social Policy and Aging)
- **W2** It Takes a Village (1.5 hours –Aspects of Rural Aging OR Management)
- **W3** Montessori -Moments in Time. A Memory Care Program (1.5 hours Assessment OR Case Management)
- **W4** Incarceration and Aging (1.5 hours –Psychosocial Processes and Mental Health in Older Adults OR Social Policy and Aging)

10:30-12:00pm Keynote Presentation

The Elder Justice Act: Its Impact on Adult Protective Services and Elder Abuse Victims (1.5 hours – Social Policy & Aging OR Ethics & Aging)

1:15-2:45pm Concurrent Workshops

- **W5 Medicare A More In-Depth Knowledge** (1.5 hours Social Policy and Aging)
- **W6** Diabetes Prevention and Management for a Longer, Healthier Life (Part One) (1.5 hours Physiological Processes & Health in Older Adults)
- W7 Don't Be Caught Dead: Plan Instead (Part One) (1.5 hour –Ethics & Aging)
- **W8** Promising Practices to Identify, Remedy and Prevent Elder and Vulnerable Adult Abuse (1.5 hour –Ethics & Aging)
- **W9 Don't Let Them Tell You "You Can't"** (1.5 hours Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults OR Assessment)

3:00-4:30pm Concurrent Workshops

- **W10** Recognizing and Reporting Healthcare Fraud and Financial Exploitation (1.5 hour Ethics & Aging)
- **W11** Diabetes Prevention and Management for a Longer, Healthier Life (Part Two) (1.5 hours Physiological Processes & Health in Older Adults)
- W12 Don't Be Caught Dead: Plan Instead (Part Two) (1.5 hour –Ethics & Aging)
- **W13** Photo Voice and Photography in Gerontological Practice (1.5 hours Counseling/Interviewing)

4:45-6:45pm Evening Keynote Presentation

Movie Night Featuring "Alive Inside" (1.75 hours –Counseling/Interviewing OR Social Policy and Aging)

June 9, 2016

8:30-10:00am Concurrent Workshops

- **TH1** Paper Collage: A Therapeutic Form of Articulation (1.5 hours –Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults OR Communication)
- TH2 What You See Isn't Always What You Get: Unique Issues of Transgender Older
- Adults (Part One) (1.5 hours Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults)
- **TH3** Writing an Effective Letter to the Editor (1.5 hours Social Policy and Aging OR Communication
- **TH4** Ethical Decision Making in End of Life Care (Part One) (1.5 hour –Ethics & Aging)
- **TH5** Seeing Alzheimer's Through A Son's Eyes (1.5 hours Psychosocial Processes and Mental Health in Older Adults OR Communication)

10:15-11:45am Concurrent Workshops

TH6 Drawing: From Basic Scribbles to Serious Images (1.5 hours –Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults OR Communication)

TH7 What You See Isn't Always What You Get: Unique Issues of Transgender Older Adults (Part Two) (1.5 hours – Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults)

TH8 Geriatric Substance Abuse: Discussing the Silent Epidemic (1.5 hours – Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults OR Physiological Processes and Health)

TH9 Ethical Decision Making in End of Life Care (Part Two) (1.5 hour –Ethics & Aging)

TH10 Rural Healthcare Planning: Bottom Up or Top Down? What Works for You? (1.5 hours –Aspects of Rural Aging OR Management)

12:00-1:15pm Box Lunch (Optional CE offering)

Creating Model Communities for Elders in West Virginia (1.0 hours - Social Policy and Aging OR Management)

1:30-3:00pm Concurrent Workshops

TH11 Lets Discuss the Vision for Model Senior Communities (1.5 hours - Social Policy and Aging OR Management)

TH12 Are You Dementia Ready? (1.5 hours – Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults)

TH13 Access to Recreation: An Important Part of Living a Healthy Life (1.5 hours - Physiological Processes & Health in Older Adults OR Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults OR Social Policy and Aging and Assessment)

TH14 Photo Voice and Photography in Gerontological Practice (1.5 hours – Counseling/Interviewing)

3:15-4:15pm Closing Presentation

Living a Brain Healthy Lifestyle (1 hours - Physiological Processes & Health in Older Adults OR Psychosocial Processes & Mental Health in Older Adults)

Approved for a total of up to 19.75 GPC hours