The Gerontology Practitioner Certificate

WVU School of Social Work, Office of Professional & Community Education The following workshops at the 40th West Virginia Summer Institute on Aging have been approved as qualifying towards the Gerontology Practitioner Certificate:

Tuesday, June 12

9:15–10:45 am Opening Keynote Beatrice Ruth Burgess Memorial Lecture

Vital Signs: Quality of Life through Medicine and the Arts – *Nicholson (1.5 hours Psychosocial Aspects and Mental Health in Older Adults)*

11:00 am – 12:30 pm Workshops

T1A Lot of Life Left to Live: Innovative and Supportive Housing Models forOlder Adults – Benson, Weirich (1.5 hours Social Policy and Aging or Management)

T2 **Grandparents Raising Grandchildren - What You Need to Know About the Law** – *Marcum and Crowder (1.5 hours Social Policy and Aging or Case Management)*

T3 **Palliative Care in the Aging Community** - *Wirts* (*1.5 hours Social Policy and Aging or Aging and Ethics*)

T4 **Dementia: A Multidisciplinary Approach** – *Hutchings (1.5 hours Physiological Processes and Health in Older Adults or Assessment)*

1:45 – 3:15 pm Workshops

T5 **The Social Implications of Growing Old in Small Towns and Rural Communities** – Weirich, Hash, Morrow (1.5 Aspects or Rural Aging or Psychosocial Processes and Mental Health in Older Adults)

T6 **Grandparents Raising Grandchildren - What You Need to Know About the Law** (REPEAT) – *Marcum, Crowder* (*1.5 hours Social Policy and Aging or Case Management*)

17 **Connecting the DOTS in Dementia Care in West Virginia Communities** – *Cipoletti, Canini (1.5 hours Aspects of Rural Aging or Social Policy and Aging or Psychosocial Aspects and Mental Health in Older Adults)*

T8 **Drug Therapy and Older Adults** – *Elliott (1.5 hours Physiological Processes and Health in Older Adults)*

3:30 – 5:00 pm Keynote Presentation

Dying Before Their Time: Opioids and Rural Elders – *Benson (1.5 hours Aspects of Rural Aging or Psychosocial Processes and Mental Health in Older Adults)*

Wednesday, June 13

8:30-10:00 am Workshops

W1 Seniors and Gambling: Often an Adventure Gone Awry – Moran (1.5 hours Psychosocial Aspects and Mental Health in Older Adults or Assessment)
 W2 Are You Still Ethical? Review of the NASW Code of Ethics Revisions –

Allen (1.5 hours Aging and Ethics)

W3 **Medicaid for LTC, Myths and Misperceptions** - *Kerr and Wyatt (1.5 hours Social Policy and Aging or Case Management)*

W4 **Senior Hunger: Awareness, Advocacy and Call to Action** – *Morrison, Cawthon, Kirkhart* (*1.5 hours Physiological Aspects and Health in Older Adults or Case Management*)

10:15 – 11: 45 am Keynote Presentation

Update on the Law of Financial Exploitation - *Taylor* (1.5 hours of Social Policy and Aging or Psychosocial Aspects and Mental Health in Older Adults)

1:00 – 2:30 pm Workshops

W5 Medicaid Update: Health Services for 1/3 of West Virginians – Stoll, Tyler, Schenk (1.5 hours of Social Policy and Aging or Management)
W6 Medicare 101: The Basics - Gouty (1.5 hours of Social Policy and Aging)
W7 Grandfamilies: A New Community – Wamsley, Lee, Dunn (1.5 hours Psychosocial Aspects and Metal Health in Older Adults or Case Management)
W8 ElderLaw 101 – McConnell, Edgar (1.5 hours of Social Policy and Aging or Ethics and Aging or Case Management)

2:45 – 4:15 pm Workshops

W9 Medicare: Understanding Your Options and Protecting Your Benefits – Gout(1.5 hoursocial Policy and Aging or Case Management)
W10 Military Culture – Jarrell (1.5 hours Counseling/Interviewing and Psychosocial Processes and Mental Health in Older Adults)
W11 Are You Still Ethical? Review of the NASW Code of Ethics Revisions (REPEAT) – Allen (1.5 hours Aging and Ethics)

4:30 – 6:15 pm Evening Keynote

Movie Night: Raging Grannies – Hash (1.5 hours Psychosocial Aspects and Mental Health in Older Adults)

Thursday, June 8

8:30-10:00 am Workshops

TH1 **Facial Articulation: Professional and Practice Implications** – Gejevski *(1.5 hours Communication)*

TH2 **Using The Five Stages of Grief When Dementia is the Diagnosis** – Forzano (1.5 hours Psychosocial Aspects and Mental Health in Older Adults or Counseling)

TH3 **Beyond the Diagnosis: A Holistic Approach at End-of Life** (Part One) – Hicks, Boyce (1.5 hours Psychosocial Aspects and Mental Health in Older Adults)

TH4 **Elder Abuse: What Is It & What Can I Do?** – Mason *(1.5 hours Psychosocial Aspects and Mental Health in Older Adults or Assessment or Ethics and Aging)*

10:15-11:45 am Workshops

TH5 **Yesterday, Today, and Tomorrow: Reflections on Appalachian People** – Lilly *(1.5 hours Aspects of Rural Aging)*

TH6 **Developing a Sustainable Volunteer Based Nonprofit** – Muilenburg, Miller, Walker, Dunn, Wilson, Wilson *(1.5 hours Management)*

TH7 Beyond the Diagnosis: A Holistic Approach at End-of Life (Part Two) –
Hicks, Boyce (1.5 hours Psychosocial Aspects and Mental Health in Older Adults)
TH8 Introduction to T'ai Chi – Gejevski (1.5 hours Physiological Aspects and Health in Older adults or Psychosocial Aspects and Mental in Older Adults)

12:00-1:15 pm Lunch Presentation

Aging Policy: The DC Landscape – Blancato (1 hour Social Policy and Aging)

1:30-3:00 pm Workshops

TH9 The Benefits of Integrated Behavioral Health with Rural Elderly

Populations – Tasker (1.5 hours Psychosocial Aspects and Mental Health and Aging or Aspects of Rural Aging)

TH10 **Yesterday, Today, and Tomorrow: Reflections on Appalachian People** – Lilly (*1.5 hours Aspects of Rural Aging*)

TH11 Seniors and Gambling: Often an Adventure Gone Awry – Moran (1.5 hours Psychosocial Aspects and Mental Health in Older Adults or Assessment)

3:15–4:15 pm Closing Presentation

Adventures of Active Senior Living – Muilenburg *(1 hour Physiological Aspects and Health in Older Adults)*

Approved for up to 20 GPC Hours